Katalog Stron

Kolagen stanowi skład białka o charakterze włóknistym i samoczynnie wytwarzany jest przez ludzki, zwierzęcy a nawet roślinny organizm. Ze względu na swoje właściwości odpowiedzialny jest w pierwszej kolejności za jędrność i sprężystość nie wyłącznie skóry ale niemalże wszystkich tkanek. Największa jego ilość występuje w? skórze, tętnicach, ścięgnach, kościach, więzadłach, chrząstkach oraz sercu i mózgu. Z upływem czasu w wieku po ukończeniu dwudziestu pięciu lat organizm ludzki traci możliwość produkcji kolagenu i zaczynają pojawiać się jego braki. Braki w białku kolagenowym nie tylko zmniejszają elastyczność skóry i powodują pojawianie się pierwszych zmarszczek ale są również powodem złego funkcjonowania organizmu.

Wiele osób zadać może pytanie w czym jest kolagen oprócz preparatów medycznych. Na rynku sprzedaży oferowane są suplementy z zawartością kolagenu, których używanie znacznie zmniejsza jego ubytek w ludzkim organizmie. Decydując się na kurację z ich zastosowaniem można także sięgać po preparaty o zwiększonej zawartości witaminy C, E, A oraz siarki, które mogą wspomóc pasma włókien kolagenowych zwiększając w ten sposób skuteczność preparatu.

Naturalny kolagen zawierają w swoim składzie zjadane każdego dnia produkty żywnościowe. najskuteczniejszy w działaniu kolagen znaleźć można w świeżych rybach morskich. Ponadto specjaliści w żywieniu zalecają w przypadku dokuczliwych ubytków białka kolagenowego w stawach uzupełnienie codziennego jadłospisu o galarety wieprzowe, wołowe oraz roślinne. Zawarte w nich białko kolagenowe pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego choć w mniejszym stopniu w porównaniu do kolagenowego białka pozyskiwanego z ryb morskich uzupełnia ubytki co w efekcie poprawia prawidłową pracę stawów.
  • Ocena: 6.0/10 (3 głosów)